Чи маєте Ви відношення до юридичної професії?
 
Зразки позовних заяв: шлюбно сімейні відносини

 Сімейні правовідносини (спори)

Сімейні правовідносини являють собою складний комплекс взаємних прав і обов'язків осіб, що є членами родини або складаються в близькому спорідненні. Зіткнення інтересів у цій сфері права неминуче приводить до виникнення сімейних спорів.

Особливу складність представляють сімейні спори, що зачіпають майнові й немайнові відносини чоловіка й жінки. У судовому порядку проходить розірвання шлюбу (при відсутності згоди одного із чоловіка й жінки або наявності неповнолітньої дитини), визнання шлюбу недійсним. Справи про стягнення аліментів, про розподіл спільного майна чоловіка і жінки можуть бути розглянуті судом як у період шлюбу, так і після його припинення.

Більшу групу сімейних спорів становлять справи про стягнення аліментів, встановленні батьківства, позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини й порядку спілкування батьків з дитиною при їхньому окремому проживанні. Останні два види допускають участь у судовому розгляді неповнолітньої дитини, думка якої заслуховується і враховується судом при винесенні рішення. Характерною рисою даної категорії спорів, є можливість змінити встановлений раніше судом розмір аліментів або порядок їхнього стягнення (частка від заробітку, тверда грошова сума). Це відноситься і до спорів, що стосуються визначення місця проживання дитини, її спілкування з батьками.

Виникнення батьківських прав і обов'язків нерозривно пов'язане із встановленням батьківства. Суперечки подібного роду можуть бути ініційовані як батьками, так і самою дитиною на підставі ст. 130 Сімейного кодексу України  при досягненні нею 18 літнього віку. Повноліття, у свою чергу, є підставою для виникнення в дітей певних обов'язків стосовно   батьків. Ця обставина породжує суперечки про стягнення із працездатних дітей аліментів на утримання батьків, які потребують цього.

Пріоритет інтересів дитини є причиною виникнення спорів про позбавлення батьківських прав. Стаття 164 Сімейного кодексу України містить вичерпний перелік обставин, що є підставою для винесення судом рішення про позбавлення матері або батька своїх прав відносно  неповнолітніх дітей. При цьому батьки не втрачають своїх аліментних зобов'язань відносно  дитини.

Родина - це не тільки батьки й діти. Бабусі й дідусі можуть бути сторонами суперечки про визначення порядку спілкування з онуками (ст. 257 Сімейного кодексу України). Відповідно на бабусь і дідусів, при наявності обставин, передбачених ст.265 Сімейного кодексу України покладається обов'язок утримувати своїх онуків. А ті, у свою чергу, можуть виступати як  платники аліментів по спорах про утримання своїх непрацездатних бабусь і дідусів.

title Filter     Показати # 
# Заголовок Статті Хіти
1 Позовна заява про поновлення батьківських прав 17
2 Позовна заява про позбавлення батьківських прав 293
3 Позовна заява про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів 410
4 Заява про збільшення позовних вимог по справі про визначення місця проживання дитини з одним із батьків 345
5 Позовна заява про скасування усиновлення 256
6 Позовна заява про усунення перешкод у здійсненні бабою своїх прав щодо виховання внука 260
7 Позовна заява про встановлення опіки над малолітнім 789
8 Позовна заява про визначення місця проживання дитини 1073
9 Позовна заява про дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон неповнолітньої дитини без згоди батька 935
10 Про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільного спілкування з дитиною батьком, який проживає окремо від неї. 982
11 Позовна заява про стягнення коштів на утримання діда (баби) 833
12 Позовна заява про стягнення коштів на утримання внука (внучки) 745
13 Позовна заява про стягнення аліментів на утримання матері (батька) 1089
14 Позовна заява про розірвання шлюбу і поділ майна 2111
15 Позовна заява про розірвання шлюбу 6559
16 Позовна заява про зменшення розміру аліментів 1612
17 Позовна заява про встановлення батьківства та стягнення аліментів 1467
18 Позовна заява про визнання шлюбу недійсним 1105
19 Позовна заява про визнання шлюбного договору (контракту) повністю (частково) недійсним 908
20 Позовна заява про позбавлення батьківських прав 3584
21 Заява про усиновлення дитини (одним з подружжя дитини іншого з подружжя (внутрішньосімейне)) 1521
22 Позовна заява про стягення аліментів 1919