Чи потрібен на сайті юридичний форум або чат для професійного спілкування?
 
Чи маєте Ви відношення до юридичної професії?
 


Украинская Баннерная Сеть
Позовна заява про позбавлення батьківських прав
Середа, 10 лютого 2010 22:39

 

До __________ районного суду м. ___________ 

Позивач:

Особа_1,

адреса: ___________________,

тел.: _____________________ 

Відповідач:

Особа_2,

адреса: ___________________,

тел.: _____________________ 

Третя особа без самостійних вимог:

Орган опіки та піклування, виконавчий комітет ________ районної у м. __________ ради,

адреса: ____________________ 

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про позбавлення батьківських прав 

З відповідачем по справі, Особою_2, я перебувала спочатку у фактичних шлюбних відносинах, а з _____ року - у зареєстрованому шлюбі.

«__» _______ року у нас народився син Особа_3. У свідоцтві про народження відповідач вказаний як батько. Дитина проживає разом зі мною та знаходиться на моєму утриманні.

«__» _______ року ми з відповідачем розлучилися.

Звернутись до суду мене примусили наступні обставини.

У ______ році відповідач вироком ________ райсуду м. ________ був засуджений за тяжкий злочин - вбивство. Звільнившись з місць позбавлення волі, він до сім’ї не повернувся, проживав окремо. Ми спілкувалися лише вихідними днями та під час шкільних канікул, та й то не систематично.

Протягом останніх двох років відповідач взагалі не приймає участі у вихованні сина, не цікавиться його навчанням, не відвідує навчальний заклад, не провідує дитину вдома. Матеріальної допомоги на утримання сина він не надає.

Вихованням дитини займаюсь лише я за допомогою старшої дочки та свого батька, з якими ми разом проживаємо.

Вказане підтверджується довідкою - характеристикою на сина, актами обстеження житлово-побутових умов, складеними адміністрацією гімназії № _____.

Відповідач не виконує свої батьківські обов'язки, передбачені законом та моральними засадами суспільства. Він самоусунувся від будь-якого спілкування з дитиною та її виховання і утримання. Взагалі його спосіб життя є антисоціальним, він зловживає спиртними напоями, схильний до агресії, погрожує мені та дітям фізичною розправою. Я була вимушена звертатись за допомогою до органів міліції і Особі_2 виносились офіційні попередження.

Дитина не знає його як свого батька, не має до нього родинних почуттів.

Згідно з ст. ст.150,157 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, той із батьків, хто проживає окремо від дитини зобов'язаний брати участь у її вихованні та утриманні.

У випадку ухилення батьків від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини вони можуть бути позбавлені батьківських прав (ст.164 СК України).

З метою найбільш повного та всебічного забезпечення прав та законних інтересів дитини я вважаю за необхідне вирішити питання про позбавлення відповідача батьківських прав.

Докази на підтвердження заявлених позовних вимог я додаю.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 150, 157, 164, 165 Сімейного кодексу України, -

Прошу:

1. Позбавити батьківських прав Особу_2, _____ року народження, громадянина України, прож. м. ______, вул. _________, __, кв. __ щодо неповнолітнього сина Особи_3, «__» _______ року народження.

2. В порядку ст. 19 СК України витребувати у органу опіки та піклування висновок щодо розв'язання спору.

 

Додаток: квит, про сплату суд. збору - 8,50 грн., квит, про сплату ІТЗ - 120 грн., копія св. про розірвання шлюбу, копія про народження, акт з місця проживання - 2, характеристика зі школи, копія вироку, копія постанови про відмову в порушенні кримінальної справи - 2, копія позовної заяви (док. надані в 3 прим.).

Дата              Підпис